Όραμα και Ελπίδα

Posted on Updated on

konstantinos-daskalakis-dialeksi

Έβλεπα πρόσφατα στο διαδίκτυο μια συνέντευξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Ένα από τα υπέροχα μυαλά που κάνει καριέρα στο εξωτερικό και, που και που, θυμούνται τα ειδησεογραφικά μέσα. Πόσες φορές έχουμε διαβάσει άρθρα για όλους αυτούς τους Έλληνες, που διαπρέπουν εκτός Ελλάδας και πόσο εύκολα τους οικιοποιούμαστε και τους χρησιμοποιούμε ,για να ανεβάσουμε τη συλλογική μας εθνική υπερηφάνια;

Αναρωτιέμαι αν πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες που ο Δασκαλάκης και πολλοί σαν αυτόν κάνουν πραγματικά την αλλαγή εκτός συνόρων. Είμαστε περήφανοι επειδή έτυχε να γεννηθεί εδώ; Επειδή έχει (αν έχει ακόμα) Ελληνικό διαβατήριο; Επειδή μιλάει την ίδια γλώσσα με μας; Επειδή “μετείχε της Ελληνικής παιδείας”; Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο και κάποια στιγμή στο μέλλον σίγουρα κάποιος πρωθυπουργός θα τον βραβεύσει και θα φωτογραφηθεί μαζί του (ή ίσως μόνο για να φωτογραφηθεί μαζί του).

Όμως ο Δασκαλάκης και πάρα πολλοί σαν αυτόν, έφυγαν απο τη χώρα και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν (τουλάχιστον όχι σύντομα). Γιατί έφυγε; για “την ποιότητα των καθηγητών στην Αμερική και τις γνώσεις που είχα λάβει στην Ελλάδα, οι οποίες είναι ξεπερασμένες. Διδάσκουν τα ίδια και τα ίδια εδώ και τριάντα χρόνια, λες και δεν έχουν καμιά επαφή με όσα γίνονται στο εξωτερικό.”  όπως λέει. Αυτό βέβαια όταν ανοίγουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γιατί το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, πολλά παρέμειναν κλειστά.

191277038Θλίψη, απογοήτευση και προβληματισμό. Αυτά θα έπρεπε να νιώθουμε για τα καλύτερα μυαλά που έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν. Ευτυχώς για αυτούς και τη χώρα που τους αγκάλιασε, δυστυχώς για μας. Διαρροή εγκεφάλων υπήρχε πάντα για την Ελλάδα, τα τελευταία όμως χρόνια, το κύμα φυγής έχει ενταθεί και απαντάται σε πολλούς κλάδους όπου απαιτούνται υψηλές ικανότητες. Οι καλύτεροι φεύγουν όχι μόνο επειδή δε βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα, ούτε επειδή οι απολαβές στο εξωτερικό είναι υψηλότερες. Και τα δυο ισχύουν αλλά μόνο κατά ένα μέρος. Ο σημαντικότερος λόγος που τους ωθεί στο εξωτερικό είναι η έλλειψη οράματος και ελπίδας.

Road-Sign-with-Hope-and-SkyΌσο και να αγαπάς τη χώρα σου, πόσο μπορείς να ανεχθείς την έλλειψη δικαιοσύνης και την αναξιοκρατεία; Την οικογενειοκρατεία, τη διαπλοκή, τη μη τήρηση των νόμων, την ατιμωρησία, την επιβράβευση του μετρίου, τις πελατειακές σχέσεις; Όσο η κατάσταση αυτή μας εξυπηρετούσε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη δικαιολογούσαμε. Τώρα απλά την ανεχόμαστε.

Φοβάμαι πως οι πολιτικοί ηγέτες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ “λίγοι” για να μας δώσουν το όραμα και την ελπίδα για να πορευτούμε στα χρόνια που έρχονται. Αυτά θα πρέπει να το αναζητήσουμε μόνοι μας.

ΥΓ1: Έχω την εξαιρετική τύχη να κάνω μια δουλειά που με ταξιδεύει πολύ συχνά στο εξωτερικό και μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω συνεχώς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Αυτό με κρατάει αρκετά μακριά από την Ελληνική μιζέρια που συνεχώς αναδύουν μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί. Για περισσότερα διαβάστε το προηγούμενο post και δείτε με να τα λέω εδώ.

ΥΓ2: Πρόσφατα βάλαμε μια αγγελία για προσωπικό καθώς οι ανάγκες μας για υψηλής ποιότητας στελέχη αυξάνεται. Δυστυχώς ακόμη ψάχνουμε.

Παραπομπές:

1. Ο Δασκαλάκης βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα για μια διάλεξη. Διαβάστε για αυτήν στην Ναυτεμπορική. Μη παραλλείψετε να δείτε την καταπληκτική ομιλία του Δασκαλάκη στο TEDxAthens 2011. (Η φωτογραφία είναι από το TEDxAthens και αναδημοσιεύθηκε στο site της Ναυτεμπορικής).

2. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης έκανε μια αρκετά εκτεταμένη έρευνα για τη διαρροή εγκεφάλων το 2010. Δείτε τα συμπεράσματα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s