Λεφτεριά στους καπνιστές

Posted on Updated on

IMAGE_8-PANOΜ’ αρέσει ο Μπουτάρης. Τον ψήφισα με πολύ μεγάλη χαρά και περίμενα το αποτέλεσμα με αγωνία. Το υποδέχθηκα με ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε μια πόλη που για πολλά χρόνια κλείστηκε σε μια οικειοθελή απομόνωση, εξέπεμπε έναν επαρχιωτισμό που δεν της άξιζε και εκπροσωπούνταν από ανθρώπους πολύ, μα πάρα πολύ λίγους και αρκετά φαιδρούς.
Δεν θα εξετάσω την πορεία και τα αποτελέσματα της τριετούς διοίκησής του στο Δήμο. Θεωρώ πως σε γενικές γραμμές έχει διορθώσει αρκετά πράγματα στην πόλη. Για πολλά άλλα φταίμε εμείς (διαβάστε ένα προηγούμενο post και θα καταλάβετε). Τα προβλήματα της παράνομης στάθμευσης και του παραεμπορίου παραμένουν και μάλλον έχουν διογκωθεί, ειδικά μετά τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, οι αρμοδιότητες της οποίας απ´ ότι φαίνεται δεν έχουν περάσει ακόμα σε κανέναν (αν έχουν περάσει κάπου, ενημερώστε με για να γνωρίζω που πρέπει να απευθυνθώ).
Το μεγάλο στοίχημα που θεωρώ ότι κέρδισε και τα επέκεινα του οποίου είναι ήδη εμφανή στην πόλη, είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπήκε για τα καλά στον ταξιδιωτικό χάρτη. Τουρίστες γεμίζουν καθημερινά τη πόλη, δίνοντάς της μια μικρή ελπίδα να ξαναγίνει κάποτε το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που κάποτε ήταν. Σε απόσταση αναπνοής από τη Χαλκιδική, με 3 καταπληκτικά μουσεία (που υποψιάζομαι πως οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν καν επισκεφθεί) όλα συγκεντρωμένα και ένα κέντρο που σφύζει από ζωή 24 ώρες τη μέρα είναι ότι πρέπει για έναν υποψιασμένο ταξιδιώτη.
Αν προσθέσουμε σε αυτά και την ανακαινισμένη παραλία (που προφανώς δεν πιστώνεται στην τωρινή διοίκηση) αλλά και μια σειρά πολιτιστικών θεσμών που δημιουργούν μια πολύ θετική αύρα και μερικοί από αυτούς πρέπει να πιστωθούν στο Δήμαρχο, τότε έχουμε μια πόλη για την οποία δεν ντρεπόμαστε να προσκαλέσουμε κάποιον φίλο και συνεργάτη από το εξωτερικό.
Μέχρι να χρειαστεί να τον πάμε σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ. Εκεί θα πρέπει να του εξηγήσουμε πως η αιθαλομίχλη που θα δει μπαίνοντας είναι η περήφανη αντίδραση μας στην καταπίεση των καπνιστών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Φαίνεται πως μέχρι τώρα ένιωθαν τόσο καταπιεσμένοι (από τους νόμους που ΔΕΝ τηρούνται) που ο δήμαρχος μας ένιωσε πως έπρεπε να τους υπερασπιστεί. Δεν χρειάζεται να βγαίνουν αυτοί έξω από τα μαγαζιά, στο κρύο στον παγωμένο και αφιλόξενο καιρό της Θεσσαλονίκης (!) για να καπνίσουν. Ας βγαίνουν αυτοί που δεν καπνίζουν να παίρνουν αναπνοές και ας ξαναμπαίνουν μέσα.
Μια ακόμα ρηξικέλευθη ιδέα που μπορεί να εξετάσει στη νομοθετική πρόταση που ετοιμάζεται να υποβάλει στη βουλή μπορεί να είναι και η ακόλουθη:
637437_mask1Αντιασφυξιογόνες μάσκες μπορούν να μοιράζονται σε όσους μη καπνιστές θέλουν να επισκεφθούν τα καταστήματα που θα δημιουργήσουν πλέον ελεύθερες ζώνες καπνιστών. Χάρη στις αντιασφυξιογόνες μάσκες οι μη καπνιστές όχι μόνο θα αναπνέουν καθαρό- φιλτραρισμένο αέρα αλλά δεν θα μπορούν να μιλήσουν κιόλας για να γκρινιάξουν. Η μάσκα αυτή θα έχει μια μικρή χρέωση για τον μη καπνιστή χρήστη της αλλά χαλάλι. Θα διατίθενται φυσικά και παιδικά μεγέθη.
Ειδικά σήματα θα διαφημίζουν τις ζώνες ελευθέρων καπνιστών και την ύπαρξη αντιασφυξιογόνων μασκών.
Τώρα αν παρ’ ελπίδα κάποιος γραφικός καταστηματάρχης κρίνει πως θέλει να μετατρέψει το κατάστημα σε μη καπνιζόντων θα μπορεί να το κάνει. Το περίπου 50% του πληθυσμού που δεν καπνίζει (και δεν μπορεί να ανεχθεί την αιθαλομίχλη ή θέλει να βγει με τα παιδιά του) ας πάει εκεί να τελειώνουμε.
Εννοείται πως οι καταστηματάρχες θα μπορούν να επιλέξουν αυτοί αν το κατάστημα τους θα είναι καπνιστών ή όχι. Αναρωτιέμαι, πριν τον αντικαπνιστικό νόμο δεν μπορούσαν να το κάνουν; Υπήρχε κάποια νομοθεσία που το απαγόρευε; Γιατί θυμάμαι κάποιους «γραφικούς» που το απαγόρευαν χρόνια πριν.
Όσα καταστήματα είναι αρκετά μεγάλα και μπορούν να δημιουργήσουν χώρους μη καπνιστών μπορούν να το κάνουν κοντά στις τουαλέτες για να έχουν έναν εξαερισμό και για τα δύο.
Μαντέψτε τι θα προτιμήσει το 99% των καταστηματαρχών ανεξαρτήτως είδους (μπαρ, εστιατόριο, καφετερία). Το υπόλοιπο 1% μπορεί να εξυπηρετεί τους μη καπνιστές που έχουν το θράσος να θέλουν να βγουν και έξω για να διασκεδάσουν.
no-smoking-adΚαι άντε καταλαβαίνω τους θεριακλήδες που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τσιγάρο ακούγοντας τους μεγάλους κλασικούς της Ελληνικής μουσικής στα ευαγή μουσικά ιδρύματα. Τα εστιατόρια; Που να βγαίνεις στο κρύο με γεμάτο στομάχι. (διαβάστε και εδώ)
Φαντάζομαι πως την ιδέα του Μπουτάρη την έχουν και άλλοι, οι οποίοι θα τον στηρίξουν στο δίκαιο αγώνα του. Πρώτα από όλους οι βιομηχανίες καπνού. Μετά όλοι οι καταστηματάρχες οι οποίοι αγωνιούν πως θα χάσουν την πελατεία τους. Το γεγονός πως το μέτρο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε όλη τη Β. Αμερική και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σε αρκετές της Ανατολής με θετικά αποτελέσματα για όλους, δεν εξετάζεται από κανέναν. Εμείς αγωνιούμε για τα δικαιώματα των καπνιστών που διώκονται. Λόγω δουλειάς έχω την τύχη να ταξιδεύω συχνά και να γνωρίζω κόσμο από πολλές χώρες. Από το 2007 και μετά δεν έχω βρεθεί σε κλειστό χώρο που να επιτρέπεται το κάπνισμα (ακόμα και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία). Όλα τα μαγαζιά που πάμε (είτε μπαρ, είτε εστιατόρια) είναι γεμάτα και δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται. Ακόμα και στο Όσλο (μιλάμε για Νορβηγία) οι καπνιστές βγαίνουν έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν. Φαντάζομαι πως εκεί δεν κρυώνουν.
Τα αστεία επιχειρήματα περί καταπάτησης δικαιωμάτων των καπνιστών μπορώ να τα αντικρούσω σε άλλη κουβέντα. Με εμάς που δεν καπνίζουμε και δεν θέλουμε να καπνίσουμε τι θα γίνει δήμαρχε; Να φύγουμε, να πάμε αλλού;

Advertisements

2 thoughts on “Λεφτεριά στους καπνιστές

    […] προσοχή διάβασα τα σχόλια στο προηγούμενο άρθρο μου (Λεφτεριά στους καπνιστές). Και επειδή η κουβέντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον […]

    […] προσοχή διάβασα τα σχόλια στο προηγούμενο άρθρο μου (Λεφτεριά στους καπνιστές). Και επειδή η κουβέντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s