Τι να μας πούνε και οι ξένοι

Posted on Updated on

Λεφτεριά στους καπνιστές και πάλι

Με μεγάλη προσοχή διάβασα τα σχόλια στο προηγούμενο άρθρο μου (Λεφτεριά στους καπνιστές). Και επειδή η κουβέντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επανέρχομαι με πιο ουσιαστικά στοιχεία. Ας πάρουμε πρώτα το τι ισχύει.

The-Impact-of-the-UK-Smoking-Ban-The-Ecigarette-Solution
Photo taken from http://www.e-lites.co.uk/e-lites-blog/the-impact-of-the-uk-smoking-ban-the-ecigarette-solution/

1. Το αντικαπνιστικό νομικό πλαίσιο που ισχύει από το 2010 είναι πρακτικά ο Νόμος 3868/2010 (κεφάλαιο Ζ). Το υπουργείο είχε την ευγένεια να παραθέσει το κείμενο και όλες τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει έκτοτε (δείτε εδώ.). Επειδή μάλλον υπάρχαν απορίες το υπουργείο εξέδωσε και μια εγκύκλο (δείτε την εδώ) όπου έδινε διεκρινήσεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ (για όσους δεν κατάλαβαν). Αντιγράφω:  “Το κάπνισμα απαγορεύεται σε ΟΛΟΥΣ τους ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΔΕΝ υπάρχουν εξαιρέσεις.”. Ποιός είναι λοιπόν ο άδικος διαχωρισμός που υφίστανται οι μικροί μαγαζάτορες; (Επειδή η Ελληνική νομοθεσία δεν είναι και η πιο εύκολη ούτε η πιο συνεπής, με συνεχείς αλλαγές και εγκυκλίους παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος).

2. Μικρά και μεγάλα μαγαζιά: Ακούγεται συχνά ότι δεν θα ήταν άσχημο να επιτρέπεται το κάπνισμα σε μεγάλα μαγαζιά τα οποία θα είχαν βέβαια τις απαραίτητες προδιαγραφές εξαερισμού και ενδεχομένως θα πλήρωναν για να έχουν τη δυνατότητα αυτή. Μα αυτό ακριβώς δεν θα ήταν άδικο για τα μικρότερα μαγαζιά και τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες; Έτσι δηλαδή οι καταστηματάρχες θα ήταν ικανοποιημένοι; Και ποιά είναι η πρόταση τους; Πόσα είναι τα επαρκή τετραγωνικά για να μπορούν να διαθέτουν και χώρους καπνιστών; Ποιά θα είναι τα μέτρα για να προφυλαχθούν οι μη καπνιστές; Θα αρκεί ένας “καλός εξαερισμός”; Πόσα άτομα θα μπαίνουν μέσα; Σε αυτό το τελευταίο ας πούμε αναρωτιέμαι πολλές φορές τι θα γίνει αν συμβεί κάτι σε ένα από τα μαγαζιά αυτά, που κανονικά χωράνε 50 άτομα (όρθιοι και καθιστοί) και το Σάββατο βράδυ, στιβάζονται 200. Οι συνθήκες ασφαλείας στους χώρους αυτούς είναι από άθλιες ως ανύπαρκτες.

3. Η ελεύθερη επιλογή: Μια άλλη άποψη, μάλλον απλοϊκή, είναι να το αφήσουμε στους μαγαζάτορες. Να επιλέγουν αυτοί αν θέλουν το κατάστημα τους να είναι καπνιζόντων ή μη. Σούπερ. Μια χαρά. Ας μας πει κάποιος τι θα αλλάξει τότε. Μήπως μέχρι τώρα απαγορευόταν κάποιος να ορίσει το κατάστημα του ως μη καπνιζόντων;

3. Απαγόρευση της πώλησης καπνού: Προφανώς δεν μπορούμε και δεν ξέρω αν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων και καπνού. Όποιος θέλει να καπνίσει μπορεί να το κάνει στο δικό του χώρο. Το κάπνισμα προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα, όπως και όλες οι άλλες κακές συνήθειες ακρεί να μην ενοχλούν το διπλανό. Όμως το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους ενοχλεί και καθιστά παθητικούς καπνιστές τους πάντες.

4. Το κάπνισμα βλάπτει την αγορά: Αλήθεια; Υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη από τα 3 χρόνια που ΔΕΝ εφαρμόστηκε ο νόμος που να το αποδεικνύει; Γιατί οι “κουτόφραγκοι” στο εξωτερικό έχουν κάνει κάτι μελετούλες από τότε που εφαρμόζεται το μέτρο (π.χ. από το 2003 στη Νέα Υόρκη) και τα συμπεράσματα είναι ότι στη χειρότερη περίπτωση η απαγόρευση ΔΕΝ έχει καμία επίπτωση στην επισκεψιμότητα ή στην κατανάλωση. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι επιχειρήσεις είχαν ακόμα και αύξηση της κατανάλωσης. Δείτε :

NA-AV027A_AUSSM_NS_200901011756175. Οι Έλληνες καπνίζουν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις στατιστικές του OECD (Δείτε εδώ). Πρώτοι στην Ευρώπη με σχεδόν 32%. (Στοιχεία 2012). Προσοχή, αυτά είναι τα στοιχεία για τον Ενήλικο πληθυσμό. Αν πιάσουμε και τους κάτω των 18, τότε πλησιάζουμε το 50%. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να μας κάνει περήφανους, αλλά παρόλα αυτά μιλάμε για τα δικαιώματα των καπνιστών.

Από τότε που εφευρέθηκε το κάπνισμα, οι μη καπνιστές είχαν 2 επιλογές: είτε να αρχίσουν να καπνίζουν, είτε να το ανέχονται. Μόνο τα τελευταία χρόνια όταν φάνηκε πλέον πόσο επιβλαβές είναι το τσιγάρο και για τους ΜΗ καπνιστές άρχισε η κουβέντα της προστασίας τους. Και πάμε και στο θέμα της κουλτούρας και ευγένειας. Το κάπνισμα ενοχλεί. Η στοιχειώδης ευγένεια επιτάσει αν ο διπλανός σου ενοχλείται να μην καπνίσεις. Δε βαριέσαι μωρέ, αφού όλοι καπνίζουν στο μαγαζί, ένα τσιγάρο παραπάνω θα κάνει τη διαφορά; Οι καπνιστές (λυπάμαι αν στεναχωρώ κάποιους, αλλά ακόμα και οι πολύ φίλοι στη δική μου παρέα), ανάβουν πρώτα και μετά ρωτάνε αν με ενοχλεί λες και δεν το ξέρουν. Έχουν όμως την ευγένεια να παρατηρούν συχνά ότι “δεν έχει και τόσο καπνό τώρα” ή “δεν πιστεύω να σε ενοχλεί” και άλλα τέτοια. Ακόμα και αν το εστιατόριο είχε καλό εξαερισμό, το τσιγάρο του διπλανού ενοχλεί περισσότερο από αυτό του απέναντι, όσο μακρυά και αν πάει το χέρι του. Πόσοι καπνιστές έχουν την ευγένεια να μην ανάψουν ή να βγουν έξω για να μην ενοχλήσουν την ίδια την παρέα τους; Ελάχιστοι, πολύ ελάχιστοι.
Οι καπνιστές δεν είναι ούτε περισσότεροι, ούτε κυνηγημένοι, ούτε καταπατούνται τα δικαιώματα τους. Κάποιος το ανέφερε: αυτό μόνο σαν ανέκδοτο μπορούμε να το εκλάβουμε. ΕΝΟΧΛΟΥΝ. Τους άλλους.
Και ενώ οι μαγαζάτορες κόπτονται πως η απαγόρευση βλάπτει τη δουλειά τους δε βλέπουν και δεν ακούνε τίποτα. Ούτε καν ότι το 74% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν είναι θυμωμένοι με τη μη τήρηση του νόμου (βλέπε εδώ). Η ανταγωνιστικότητα πλήττεται από τη μη απονομή δικαιοσύνης και την καταπάτηση των νόμων. Προφανώς δεν είναι δίκαιο να βγαίνουν για ελέγχους τα κλιμάκια όποτε το θυμηθούν και να επιβάλουν πρόστιμα μόνο σε όσους μπορούν. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα και δεν έχει να κάνει με την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά με τη μη τήρηση των νόμων.
BTW: Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το blog (θα το χαρώ πολύ επειδή είμαι και ψώνιο) πατήστε το κουμπί follow κάτω δεξιά.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s