Γιορτάζω, γιορτάζω παντού φωνάζω!

Posted on Updated on

(c) Φωτογραφία από Liberty-News.gr
(c) Φωτογραφία από Liberty-News.gr

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να διευκρινήσω πως η σχέση μου με το ποδόσφαιρο τελείωσε περίπου στην έκτη δημοτικού. Έκτοτε δεν έχω δει ποτέ ποδοσφαιρικό αγώνα (από όσο θυμάμαι). Αν είδα κάτι και δεν το θυμάμαι, θα είναι πιθανότατα γιατί δεν κατάλαβα τι έβλεπα. Ακόμα και την ένδοξη εποχή της κατάκτησης του EURO, το ένδοξο Ελληνικό καλοκαίρι του 2004, νομίζω πως είδα συνολικά λιγότερο από μισό αγώνα. Ενδεχομένως η αδιαφορία μου να οφείλεται στην άγνοια μου για τα ποδοσφαιρικά, αλλά κανείς δεν μου έχει εξηγήσει ακόμα πως είναι δυνατόν Ανώνυμες Εταιρείες που σχηματίζουν ξανά και ξανά χρέη να συνεχίζουν να υφίστανται. (Άλλη κουβέντα).

Παρόλη την αδιαφορία μου για τα ποδοσφαιρικά και τα φιλαθλητικά στην Ελλάδα εν γένει, καταλαβαίνω και δέχομαι απολύτως την αγάπη που μπορεί να έχει ένας γνήσιος οπαδός για την ομάδα του. Η αθλητική ιστορία παραμένει ιστορία και εμπλουτίζει τις πολιτισμικές μας ταυτότητες.

Έχοντας πει τα παραπάνω, ψάχνω σήμερα να διαβάσω, κάποια επίσημη ανακοίνωση συγνώμης για την κατάντια που παρουσιάζει σήμερα η παραλία, πέριξ του Λευκού Πύργου και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου. Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες κάποιων καλλιγράφων οπαδών ομάδων ή και κομμάτων ενίοτε. Δεδομένου ότι δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο να τεκμηριώσω τη γενεσιουργό αιτία των πράξεων τους , ούτε την ανωτερότητα και την υπομονή να ακούσω τα επιχειρήματα που τους οδήγησαν σε τέτοιες ενέργειες μπορώ απλά να κρίνω εκ του αποτελέσματος.

Είμαι βέβαιος πως η εικόνα δεν αρέσει σε κανέναν, ανεξαρτήτως ομάδας, κόμματος ή πολιτικών πεποιθήσεων. Παρόλα αυτά δεν διάβασα ούτε άκουσα καμία επίσημη ή άλλη ανακοίνωση που να καταδικάζει τις ενέργειες αυτές που σίγουρα ήταν “μεμονωμένων οπαδών”. Φαντάζομαι ότι αυτοί οι “οπαδοί”, λίγοι το δίχως άλλο, έπραξαν ότι έπραξαν χωρίς να τους δει κανείς. Όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονταν εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Αστυνομίας που μάλλον δεν βρισκόταν, δεν είδαν, δεν κατάλαβαν ή και τα δυο. Αναρωτιέμαι, πόσοι είναι αυτοί οι “οπαδοί”; Να πούμε δέκα; Είκοσι; εκατό; Και γιατί κανείς ποτέ δεν τους σταματάει από τους υπόλοιπους μη μεμονωμένους, συνετούς οπαδούς;

Αφού λοιπόν συνέβη το απευκταίο και ο Λευκός Πύργος, μαζί με ότι άλλο μπορούσε να βαφτεί, βάφτηκε, ας προσφερθεί η ομάδα και η επίσημοι οπαδοί να καθαρίσουν εθελοντικά την άθλια εικόνα που (άθελά τους) δημιουργήθηκε. Μπορούν το ερχόμενο Σάββατο να συγκεντρωθούν στο ίδιο σημείο και με υλικά καθαρισμού που θα χρηματοδοτήσει η ομάδα τους να επαναφέρουν όσο μπορούν το χώρο στην προηγούμενή του κατάσταση. Αυτή η ενέργεια λέγεται εθελοντισμός και συμβαίνει συχνά στον αθλητισμό. Ας το δοκιμάσουν.

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Γιορτάζω, γιορτάζω παντού φωνάζω!

    Dimitris Babas said:
    March 27, 2014 at 08:43

    Αγαπητέ φίλε, επειδή κάνεις αναφορά, έστω και ειρωνικά (σωστά στην περίπτωση αυτή) στην πολιτισμική διάσταση του αθλητισμού, πέραν της γενικότερης συμφωνίας με το κείμενό σου, θα ήθελα να προσθέσω ότι πολιτισμός είναι το να’ σαι φίλαθλος και όχι οπαδός. Ο οπαδισμός, ας με συγχωρήσουν οι φίλοι μας, παραπέμπει σε πρωτόγονα ένστικτα, πράγμα που αποδεικνύεται άλλωστε εκ του αποτελέσματος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s